Terug  
       
         
In het westen is Zweedse massage de meest bekende massagevorm. De Zweedse turnleraar Per Hennik Ling heeft deze massagevorm ontwikkeld. Hij was de vader van de moderne fysiotherapy.
Deze massage wordt gegeven met langzame glijdende bewegingen. Met de bloedstroom mee wordt gekneed en gewreven, dit om de bloedcirculatie te stimuleren. Ook de gewrichten worden behandeld om het hele lichaam optimaal te ontspannen.
Zweedse massage is een stevige, doch rustgevende massage, rechttoe rechtaan, maar dé manier om beter met stress om te gaan.
Zweedse massage begint met een effleurage, dat zijn zachte, lange, glijdende bewegingen. Daarna volgt de petrissage, kneden met de bloedsomloop mee om de bloedsomloop te stimuleren. Geëindigd wordt er met friction en tapotement, kapmesachtige bewegingen die de spieren loskloppen. Je voelt duidelijk welke spieren en gewrichten allemaal aangepakt worden. Op de delicate, knokige lichaamsdelen wordt zachtjes geëfleureerd, de meer gespierde en vlezige stukken van het lichaam worden een stuk steviger gemasseerd. Na de behandeling ben je volledig ontspannen en toch niet loom.

Tegenwoordig wordt westerse massage vaak gecombineerd met technieken die tot doel hebben de persoonlijke groei en ontwikkeling te bevorderen, emotionele spanningen vrij te maken en het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen.
Esalen en Zweeds/Esalen is daar een voorbeeld van

Esalen
Bij deze modernere massagevorm gaat het niet in de eerste plaats om het ontspannen van spieren of het bevorderen van de bloedsomloop, maar meer om het bereiken van een diepe ontspanning, een grotere bewustwording en een algemeen gevoel van welbevinden.
Is Zweedse massage tamelijk stevig, Esalen werkt langzamer, ritmischer en schenkt meer aandacht aan de eenheid van lichaam en geest.